Skip to main content
 ابوریحان محمد بن احمد بیرونی معروف به ابوریحان بیرونی،  دانشمند و ریاضی‌دان، همه‌چیزدان، ستاره‌شناس، تقویم‌شناس، انسان‌شناس، هندشناس، تاریخ‌نگار، گاه‌نگار، و طبیعی‌دان برجستهٔ ایرانی.
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی
      ابوریحان محمد بن احمد بیرونی معروف به ابوریحان بیرونی،  دانشمند و ریاضی‌دان، همه‌چیزدان، ستاره‌شناس، تقویم‌شناس، انسان‌شناس، هندشناس، تاریخ‌نگار، گاه‌نگار، و طبیعی‌دان برجستهٔ ایرانی،  در سدهٔ چهارم و پنجم هجری است.  زادهٔ ۱۴ شهریور ۳۵۲ خورشیدی در کاث خوارزم،  درگذشتهٔ ۲۲ آذر ۴۲۷ خورشیدی در غزنین.
       بیرونی را از بزرگ‌ترین دانشمندان مسلمان و یکی از بزرگ‌ترین دانشمندانِ فارسی‌زبان در همهٔ اعصار می‌دانند.  همچنین، او را پدرِ انسان‌شناسی و هندشناسی می‌دانند.  او به زبان‌های خوارزمی، فارسی، عربی، و سانسکریت مسلط بود و با زبان‌های یونانی باستان، عبری توراتی و سُریانی آشنایی داشت.  بیرونی یک «نویسندهٔ بی‌طرف» در نگارشِ باورهای مردمِ کشورهای گونه‌گون بود و به‌پاسِ پژوهش‌های قابلِ توجهش، با عنوانِ اُستاد شناخته شده‌ است.
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی
تصویر طراحی از کتاب فارسی بیرونی،  عکس شماره 3662.
برگه 1235 پیوست لینک زیر است:
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی
غزنی و مزار ویران ابوریحان بیرونی
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی
تصویر قبر ویران ابوریحان بیرونی،  عکس شماره 8874.
      اکنون بارگاه بیرونی یکی از غریب ترین مزارهای دانشمندان درگذشته و فراموش شده است.
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی
ابوریحان بیرونی
      در ۱۴ شهریور ۳۵۲ خورشیدی ۲۹ ذیقعدهٔ ۳۶۲ قمری، برابرِ ۵ سپتامبر ۹۷۳ میلادی،  در خوارزم،  که در قلمرو سامانیان بود، به دنیا آمد.  زادگاه او روستای بیرون بود،  منظور از بیرون خارج از قلعه و باروی شهر بود.
       مرگش در غزنه در اوان انقلاب سلجوقیان و پادشاهی مسعود بن محمود غزنوی بوده‌ است.  برخی درگذشتِ او را در ۲۲ آذر ۴۲۷ خورشیدی ۲۷ جمادی‌الثانی ۴۴۰ قمری،  برابرِ ۱۳ دسامبر ۱۰۴۸ میلادی می‌دانند.
       در دربار مامون خوارزمشاهی قرب و منزلتی عظیم داشته،  چند سال هم در دربار شمس المعالی قابوس بن وشمگیر به سر برده،  در حدود سال ۴۰۴ هجری قمری به خوارزم مراجعت کرده، موقعی که سلطان محمود غزنوی خوارزم را گرفت در صدد قتل او برآمد و به شفاعت درباریان از کشتن وی درگذشت و او را در سال ۴۰۸ هجری با خود به غزنه برد.
      در سفر محمود به هندوستان،  ابوریحان همراه او بود و در آنجا با حکما و علمای هند معاشرت کرد،  و زبان سانسکریت را آموخت و مواد لازمه برای تالیف کتاب خود موسوم به تحقیق ماللهند جمع‌ آوری کرد.  ابوریحان بیرونی در سال ۴۴۰ هجری در سن ۷۸ سالگی در غزنه بدرود حیات گفت،  و در همانجا مدفون شد.
      بیرونی نزدیک به ۱۰۱۳ جلد کتاب در حوزه های مختلف دانش بشری را به بیرونی نسبت می دهند.
   برچسبها:  ابوریحان بیرونی، مزار ویران.
………….
مستندهای مربوط
مستندهای بیشتر را در آپارات وبسایت ارگ ایران ببینید،  لینک آن در ستون کناری
 
……………………….
    توجه 1:  اگر وبسایت ارگ ایران به هر علت و اتفاق،  مسدود، حذف یا از دسترس خارج شد،  در جستجوها بنویسید:  وبلاگ انوش راوید،  یا،  فهرست مقالات انوش راوید،  سپس صفحه اول و یا جدید ترین لیست وبسایت و عکسها و مطالب را بیابید.  از نظرات شما عزیزان جهت پیشبرد اهداف ملی ایرانی در وبسایت بهره می برم،  همچنین کپی برداری از مقالات و استفاده از آنها با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع،  آزاد و باعث خوشحالی من است.
   توجه 2:  جهت یافتن مطالب،  یا پاسخ پرسش های خود،  کلمات کلیدی را در جستجو های ستون کناری ارگ ایران بنویسید،  و مطالب را مطالعه نمایید.  در جهت دانش مربوطه وبلاگم،  با استراتژی مشخص یاریم نمایید.
   توجه 3:  مطالب وبسایت ارگ ایران،  توسط ده ها وبلاگ و تارنمای دیگر،  بصورت خودکار و یا دستی کپی پیس می شود،  از این نظر هیچ مسئله ای نیست،  و باعث خوشحالی من است.  ولی عزیزان توجه داشته باشند،  که حتماً جهت پیگیر و نظر نوشتن درباره مطالب،  به ارگ ایران مراجعه نمایند.
 
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شهناز
شهناز
5 سال قبل

سلام خیلی خوب بود ممنون



1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x