Skip to main content

بایگانی ماهانه ارگ ایران همراه تعداد نوشته ها

هفت نوشته تازه ارگ ایران

تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان  درباره تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان زیاد گفته و نوشته اند،  در این برگه مطالبی را می نویسم،  که در جایی گفته نشده،  و یا کمتر نوشته شده است.
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
تصویر منظره های گیلان و مازندران،  عکس شماره ۴۸۲۷.
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
لوگو در دانش و بینش انقلابی باشید،  عکس شماره ۱۶۱۰.
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان بشماره 1181 پیوست لینک زیر است:
. . . ادامه دارد و بازنویسی می شود . . .
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
گیلان
      گیلان با آوای گیلکی می گویند گیلؤن یا گ لون،  گلون یا گیلان در تاریخ ایران اهمیت خاص داشته است.
  ــ  گ لون = جایگاه مقدس،  مشروح در اینجا.
   گیلان از استان‌های شمالی ایران،  به مرکزیت کلانشهر رشت است.
      این استان، از شمال به دریای خزر و کشور آذربایجان،  که از طریق آستارا با آن دارای مرز بین‌المللی است.  از غرب به استان اردبیل.  از جنوب به استان زنجان و قزوین.  از شرق به استان مازندران محدود است.
      مساحت گیلان ۱۴٬۰۴۴ کیلومتر مربع.  جمعیت طبق حدود سه ملیون نفر است.
      گیلان دهمین استان پرجمعیت،  و بیست و هشتمین استان وسیع ایران است.  تراکم جمعیت در این استان با ۱۷۷ نفر در هر کیلومتر مربع،  جایگاه سوم را در ایران دارد.
      کلانشهر رشت با داشتن حدود نیمی از جمعیت کل استان،  مرکز و پرجمعیت‌ترین شهر استان گیلان،  و دوازدهمین شهر پرجمعیت ایران،  و پرجمعیت‌ترین شهر سه استان ایران در ساحل دریای خزر است.
  ــ  رشت = ر + شت = وابسته به درخت و چوب،  جهت اطلاع در اینجا.
      از دیگر شهرهای پرجمعیت این استان می‌توان به ترتیب به شهرهای بندر انزلی،  مهمترین بندر ایرانی در حاشیه دریای خزر، لاهیجان، تالش، لنگرود، رودسر، بندر آستارا، صومعه سرا و اشاره کرد.
      طبیعت گیلان، پوشیده از جنگل و دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است.  این استان شامل مناطق سرسبز شمال غربی ‌کوه های البرز و بخش غربی کرانه‌های جنوبی دریای خزر است.
      استان گیلان از سال ۱۳۴۴ در تقسیمات کشوری ایران به عنوان استان مستقل وارد شد.  این منطقه پیش از آن ولایت گیلان و استان یکم خوانده می‌شد.
ساخامان استانداری قدیم رشت 
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
مازندران
      استان مازَندَران با آوای مازندرانی: مازِرون یا مازِندِرون،  در شمال ایران و جنوب دریای خزر است.  مازندران حدود سه و نیم میلیون نفر جمعیت دارد،  شهر ساری مرکز استان مازندران است.
      این استان با استان‌ های گلستان، سمنان، تهران، البرز، قزوین و گیلان هم مرز است.
      قله دماوند مرتفع‌ترین کوه ایران و بلندترین آتشفشان آسیا و خاورمیانه،  در شهرستان آمل استان مازندران قرار دارد.
  ــ  مازندران = موزرون = موژاون = درون آب، کنار آب و آبگیر،  معبد یا جایگاه آب.  در اینجا.

هنر بافندگی روستایی

این هنرمند شمالی ایرانی خاله صغرا است، او بهترین ریسنده محلی ایرانی است، که می شناسم. صدای دستگاه ریسندگی تاریخی او یکی از بهتریم آواهاست. مشغول بافتن لبند یا لابند است، که همان چادرشب رختخواب پیچ، برای بسته بندی تشک و لحاف و پتو و غیر است. این لابندها از کامواهای ابریشمی یا پنبه ای درست می شوند. این نوع دستگاه از زمانهای باستان، در ایران استفاده می شد، و از ایران باستان به همه نقاط دنیا رفت. این صنعت دستی خانگی روستایی از چند دهه پیش رو به نابودی رفت، ولی اشخاص هنرمندی مانند خاله صغرا این هنر ایرانی را زنده نگه داشته، و در حال آموزش آن هستند. مشروح در لینک  http://arqir.com/423

تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
گرگان
      گرگان مرکز استان گُلِستان،  از استان‌های شمالی ایران است.   بزرگترین و پرجمعیت‌ترین شهرستان این استان شهر گرگان است.
  ــ  گرگان =  گورکان = جایگاه گور یا مقدس
      درباره ریشه یابی و معنای گرگان کلی داستان های مختلف تعریف کرده اند،  که هیچکدام ریشه یابی درست،  که برای مفهوم این نام تاریخی باشد وجود ندارد.
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
تبرستان
      از ریشه یابی سه نام گیلان و مازندران و گرگان،  در بالا نوشتم،  این سه نام همگی دارای بار مقدس بودند،  و هیچکدام استان نبودند،  ولی تبرستان بار استانی در معنی دارد.  عدم توجه تاریخ نویسها و ادیبان برای ریشه یابی ها به این مسائل،  باعث می شود آنها در ریشه یابی و معانی اشتباه کنند.
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
غارهای کافرکلی یا تبر
 غار های کافرکلی در جاده هراز
تصویر غار های کافرکلی در جاده هراز،  عکس شماره ۴۷۱۳.
      غار های دست کن کافر کلی در روستای آب اسک جاده هراز،  از جمله دیدنی های بی نظیر این جاده زیبا هستند،  که در کنار جاده قرار گرفته اند.  گویا این دست کن ها در دل کوه،  خانه های دوران تاریخی است.  با پیگیری در نوشته های تاریخی متوجه می شویم،  تبر Teber به کندوان و یا دست کن کوهی می گفتند،  که در جنوب بوده است.  سپس طی هزارها این نام به شمال تا جاده هراز کشیده شده،  و با تغییر آوا تبر Tabar شده،  و سپس به کل مازندران گفته شد.
  شاید از تب به معنی بالا و بالا رفتن و بر نیز باریکه و شکاف و غار باشد.
   ــ  تبرستان = تب بر استان = سرزمین باریکه بالای کوه.
   ــ  تبر = تی بر =  بر تی شکل = باریکه تی شکل.
   جهت اطلاع بیشتر به لینک زیر مراجعه شود:
      مردمانی با دست و ابزار های اولیه خانه هایی بسیار دیدنی و مجهز در دل کوه کندند،  که امروزه مأمن گردشگران و کوه نوردان کنجکاو شده است.  این کنده ها که ارتفاعشان دستکمی از برج های مدرن امروزی ندارد،  خانه هایی در سه طبقه،  شامل اتاق خواب، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و کانال هدایت آب می باشند.
تاریخ جغرافیای گیلان مازندران گرگان تبرستان
مستندهای مربوط
مستندهای بیشتر را در آپارات وبسایت ارگ ایران ببینید،  لینک آن در ستون کناری
    توجه ۱:  اگر وبسایت ارگ ایران به هر علت و اتفاق،  مسدود، حذف یا از دسترس خارج شد،  در جستجوها بنویسید:  وبلاگ انوش راوید،  یا،  فهرست مقالات انوش راوید،  سپس صفحه اول و یا جدید ترین لیست وبسایت و عکسها و مطالب را بیابید.  از نظرات شما عزیزان جهت پیشبرد اهداف ملی ایرانی در وبسایت بهره می برم،  همچنین کپی برداری از مقالات و استفاده از آنها با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع،  آزاد و باعث خوشحالی من است.
   توجه ۲:  جهت یافتن مطالب،  یا پاسخ پرسش های خود،  کلمات کلیدی را در جستجو های ستون کناری ارگ ایران بنویسید،  و مطالب را مطالعه نمایید.  در جهت دانش مربوطه وبلاگم،  با استراتژی مشخص یاریم نمایید.
   توجه ۳:  مطالب وبسایت ارگ ایران،  توسط ده ها وبلاگ و وبسایت دیگر،  بصورت خودکار و یا دستی کپی پیس می شود،  از این نظر هیچ مسئله ای نیست،  و باعث خوشحالی من است.  ولی عزیزان توجه داشته باشند،  که حتماً جهت پیگیر و نظر نوشتن درباره مطالب،  به ارگ ایران مراجعه نمایند.
 
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها


0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x