منشور سیاست آسیای بزرگ ژاپن موضوع مهم تاریخی است و برای اهل تاریخ لازم میباشد آنرا بدانند. ژاپنیها بعد از بدست آوردن موفقیت های صنعتی و اشغال نظامی کشور های آسیای، از فوریه ۱۹۴۲ شورای آسیای بزرگ را تشکیل دادند. مرکب از برگزیدگان بورژوازی امپریالیستی، روسای بزرگ صنایع، مخصوصاً تراست های بزرگ بود. این شورا برنامه سیاسی و اقتصادی آسیای بزرگ را تدوین کرد. به موجب این سیاست ژاپن بایستی یگانه مرکز صنعتی قاره آسیا باقی بماند.
منشور سیاست آسیای بزرگ ژاپن
تصویر نقشه ژاپن و کشور های اشغالی در ۱۹۴۲ ، عکس شماره ۳۵۳۶.
برگه شماره 1144
ژاپنیها بعد از بدست آوردن موفقیت های صنعتی و اشغال نظامی کشور های آسیای، از فوریه ۱۹۴۲ شورای آسیای بزرگ را تشکیل دادند. مرکب از برگزیدگان بورژوازی امپریالیستی، روسای بزرگ صنایع، مخصوصاً تراست های بزرگ بود. این شورا برنامه سیاسی و اقتصادی آسیای بزرگ را تدوین کرد. به موجب این سیاست ژاپن بایستی یگانه مرکز صنعتی قاره آسیا باقی بماند.
سیاست اقتصادی سایر کشورها باید با منافع ژاپنی ها مطابقت داده شود. یعنی باید مواد خام آذوقه و احتمالاً کارگر را به قیمت مناسبی تسلیم نمایند. بدین قرار ژاپنی ها نیز همان برنامه اقتصادی آلمانها را در آسیا بدست گرفتند. به محض تنظیم این برنامه ده ها هزار کارمند ژاپنی به نواحی آسیای شرقی و جنوب شرقی اعزام شدند، تا سازمان هایی که مورد نظر توکیو بود بر پا سازند. ضمناً مدارس مخصوص ایجاد شد، تا افراد را به عنوان کارمندان آتیه جهت اداره امور آسیای بزرگ تربیت نمایند.
اما اصول اقتصادی این تشکیلات وسیع بر روش آمرانه و انحصار مستقر بود، می بایست به کمک دستمزد ارزان که دیگران برای ژاپن تأمین می کردند. تولیدات و محصولات صنعتی به قیمت ارزان در بازار های دنیا جاری شود. سپتامبر ۱۹۴۲ یک وزارت آسیای بزرگ تأسیس شد. در کنار نقشه اقتصادی یک نقشه سیاسی نیز بوجود آمد، که در نظر داشت یک نوع آزادی کم رنگ به سرزمین ها بدهد.
البته آن جاهایی که ثروتمند بودند، و از نظر کانی و مواد خام اهمیت داشتند، مستقیم توسط ژاپن اداره شود. در عین حال یک سلسله اقدامات و تبلیغات برای آزاد کردن بقیه قاره آسیا از چنگال استعمار انگلیس و آمریکا را شروع کردند. منجمله نهضت آزادی هندوستان توسط ژاپنیها کاملاً حمایت شد، و اولین گنگره خود را در بانکک پایتخت تایلند تحت حمایت ژاپن افتتاح کرد.
کنگره برمه در ۱۹۴۳ در رانگون با حمایت کامل ژاپن استقلال برمه را اعلام کرد. در ۱۵ اکتبر استقلال فیلیپین اعلام شد، و بلافاصله تحت نفوذ ژاپن قرار گرفت. مالزی بدلیل منابع زرخیز و موقعیت نظامی تحت اشغال کامل ژاپن باقی ماند. در ۵ نوامبر ۱۹۴۳ اولین کنگره آسیای بزرگ در توکیو افتتاح شد. خود ژاپنیها به عنوان نمایندگان کره، که رسماً به ژاپن ملحق شده بود در جلسه شرکت کردند. از طرف مغولستان، فیلیپین، تایلند، برمه، چین نمایندگانی حضور داشتند، هندوستان رسماً مشارکت نداشت، از ممالک اشغالی اندونزی، مالزی، هند و چین و جزایر نمایندگانی حضور نداشتند.
در کنگره مذکور منشور آسیای بزرگ تدوین شد. بطور کلی اصول منشور عبارت بود از سیاست و اقتصادی مشترک تحت نظر بورژوازی امپریالیستی ژاپن. در عین حال هیچ فرد غیر ژاپنی حق نداشت به ژاپنی امر و نهی کند. بدین ترتیب ریاست و مدیریت کلیه امور آسیا بدست ژاپنیها افتاد، فقط ژاپنیها در مقام کشیشان و رهبران دینی باقی ماندند.
از کار های جالب و مهم بنا کردن مسجدی در کوبه بود، در دانشگاه توکیو زبان عربی تعلیم داده شد، تا بتوانند به غرب آسیا هم نفوذ کنند. بدین ترتیب ژاپن نه تنها در زمینه های اقتصادی، سیاسی و نظامی، محور و مرکز آسیای بزرگ شد، بلکه در امور معنوی و مذهبی نیز سیادت را بدست گرفت.
پرسش از عموم: آیا در قرن ۲۱ این سیاست ها با همکاری کامل تمام کشور های نیمه شرقی آسیا تکرار نشده است؟ سهم هر یک از آن کشورها در اجرای این برنامه چه میزان است؟
مهم: نهضت هند آزاد از ژوئن ۱۹۴۲ از طرف ژاپن بوجود آمد و حمایت شد. این نهضت تحت ریاست سوبهاش چاندرا بوز قرار داشت. اولین کنگره این حزب در بانکوک پایتخت تایلند در اشغال ژاپن تشکیل شد.
منشور سیاست آسیای بزرگ ژاپن
سبهاش چندر بوس
معروف به نتاجی، در هندوستانی یعنی رهبر مورد احترام. انقلابی ملی گرای هندی بود، که در جریان جنگ جهانی دوم جنبشی ملی را علیه قدرتهای غربی رهبری کرد. بوس در ۱۹۳۸ به ریاست کنگره ملی هند برگزیده شد. ولی یک سال بعد به دلیل اختلاف با مهاتما گاندی از این سمت برکنار شد. او پیش از ترک هند در ۱۹۴۰ از سوی بریتانیا در حصر خانگی قرار گرفت.
بوس در آوریل ۱۹۴۱ وارد برلین که رهبری آن با جنبش آزادی هند همدلی داشت، شد. در پرتوی پیروزیهای ژاپن و جنوب شرقی آسیا و پس از این که اشغال هند از سوی آلمان نشدنی دانسته شد، بوس به سوی آسیا رهسپار شد. تا ماداگاسکار با یک زیردریایی آلمانی و از آنجا با یک زیردریایی ژاپنی به سوماترا رفت.
بوس با کمک ژاپن به نوسازی ارتش ملی هند پرداخت. او دولت موقت هند آزاد را در جزایر در اشغال ژاپن نیکوبار و آندامان تأسیس کرد. بوس جذبهٔ زیادی داشت و شعارهای هندی محبوب زیادی ایجاد کرد، و ارتش ملی تحت رهبری او نمونهای از گوناگونی بر حسب منطقه، قومیت، دین و حتی جنسیت بود.
تلاش نظامی بوس کوتاه مدت بود. ارتش هند بریتانیا ارتش ملی هند را به شبه جزیره ملی سوق داد، و سنگاپور را باز پس گرفت. بوس سعی داشت به شوروی برود، ولی پس از سوختگی در نتیجه سقوط هواپیمای وی در تایوان درگذشت. بسیاری از هندیها باور نکردند چنین سقوطی رخ داده باشد. بسیاری از آنها خصوصاً در بنگال باور داشتند، او برای آزادسازی هند باز خواهد گشت.
جالب: کنگره ملی هند، نیروی اصلی ملی گرایی هندی، میهن پرستی بوس را تجلیل میکرد، ولی از تاکتیکها و ایدئولوژی وی خصوصاً در زمینهٔ همکاری با آلمان فاصله میگرفت.
تصویر بوس در دیدارها با هاینریش هیملر وزیر کشور آلمان نازی، و رییس اس اس و گشتاپو و مراسم تأسیس دولت انتقالی هند آزاد در برلین در ۱۹۴۲. عکس شماره ۸۷۴۹.
منشور سیاست آسیای بزرگ ژاپن
نظر انوش راوید: کنگره ملی هند از سال ۱۸۸۵ تا قبل از اقدامات بوس نتوانسته بود موفقیتی بدست آورد. اما بوس با استفاده از موقعیت اختلاف و جنگ امپریالیسم ها توانست با کمک گرفتن از یک طرف دعوای امپریالیسم ها، در مدت ۵ سال هند را یسمت استقلال ببرد.
اگر در تاریخ استقلال هند دقت کنید متوجه خواهید شد، وقتی که کار و تلاش ملی بوس در حال موفقیت برای استقلال بود، انگلیسها رقیب او گاندی را حمایت و مهم و بزرگ می کردند. بوس در ۱۹۳۸ به ریاست کنگره ملی هند برگزیده شده بود، ولی یک سال بعد به دلیل اختلاف با مهاتما گاندی از این سمت برکنار شد.
تاریخ نشان داده، کمک گرفتن از قدرتها برای پیشبرد اهداف استراتژیکی، می تواند یکی از مهمترین تاکتیک های مبارزاتی باشد. با این روش قرار نیست، که نوکر و سرسپرده امپریالیسم بود. آن مبارزان سیاسی و استقلال خواه، که از دریافت این نوع کمکها و یا تاکتیک های کمکی پرهیز می کنند، بیشتر و بهتر می توانند عوامل امپریالیسم باشند.
تصویر سبهاش چندر بوس روی تمبر ۱۹۶۴هند، عکس شماره 7383.
اگر در تاریخ استقلال هند دقت کنیم متوجه خواهیم شد، وقتی که کار و تلاش ملی سبهاش چندر بوس در حال موفقیت برای استقلال بود، انگلیسها رقیب او مهاتما گاندی را حمایت و مهم و بزرگ میکردند. بوس در ۱۹۳۸ به ریاست کنگره ملی هند برگزیده شده بود، ولی یک سال بعد به دلیل اختلاف با گاندی از این سمت برکنار شد. تاریخ نشان داده امپریالیسم برای پیشبرد اهدافشان افراد ذخیره برای جایگزین رهبری در انقلابها دارند. #ارگ_ایران,
منشور سیاست آسیای بزرگ ژاپن
مستندهای مربوط
مستندهای بیشتر را در آپارات وبسایت ارگ ایران ببینید، لینک آن در ستون کناری
توجه ۱: اگر وبسایت ارگ ایران به هر علت و اتفاق، مسدود، حذف یا از دسترس خارج شد، در جستجوها بنویسید: انوش راوید، یا، فهرست مقالات انوش راوید، سپس صفحه اول و یا جدید ترین لیست وبسایت و عکسها و مطالب را بیابید. از نظرات شما عزیزان جهت پیشبرد اهداف ملی ایرانی در وبسایت بهره می برم، همچنین کپی برداری از مقالات و استفاده از آنها با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع، آزاد و باعث خوشحالی من است.
توجه ۲: جهت یافتن مطالب، یا پاسخ پرسش های خود، کلمات کلیدی را در جستجو های ستون کناری ارگ ایران بنویسید، و مطالب را مطالعه نمایید. در جهت دانش مربوطه وبلاگم، با استراتژی مشخص یاریم نمایید.
توجه ۳: مطالب وبسایت ارگ ایران، توسط ده ها وبلاگ و وبسایت دیگر، بصورت خودکار و یا دستی کپی پیس می شود، از این نظر هیچ مسئله ای نیست، و باعث خوشحالی من است. ولی عزیزان توجه داشته باشند، که حتماً جهت پیگیر و نظر نوشتن درباره مطالب، به ارگ ایران مراجعه نمایند.