غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی در جهان معروف و با همه جهان متفاوت است زیرا اولین و قدیمی ترین تمدن شناخته شده از ایران است. دیگر اینکه ایران قومهای مختلف تاریخی دارد، و هر کدام با سلیقه خاص هستند، و این سلیقه را بیکدیگر انتقال داده و ترکیب درست کرده اند. همچنین ایران در وسعتش، جغرافیای کامل متفاوت دارد، از شهرها در ارتفاع سه هزار متر تا ساحل دریای آزاد، با اختلاف دمای بیش از سی درجه سانتیگراد. همه این شرایط باعث شده، ایران کشور تنوعها و متفاوتهای شگفت انگیز باشد.
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
تصویر دیزی در یک چایخانه سنتی ایرانی، عکس شماره 3831.
این برگه بشماره 1532 پیوست لینک زیر است:
لوگو درک و عشق به طبیعت آینده بشر را تضمین میکند، عکس شماره 1528.
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
ایران پر از تنوع است، در اقلیم و مردم و غذا و پوشاک و سبک زندگی، تنوع از هر کشوری در دنیا بیشتر دارد. در هر جغرافیا و آب و هوا و محصول ایران، شرایط مخصوص برای هر چیزی بوجود آمده، منجمله برای غذا. به ازای هر روستا و شهر و دیار سیلی از غذاهای متنوع وجود دارد، که براحتی و سادگی نمیتوان آنها را شمرد و دستور تهیه داد. غذاهای ایرانی اصیل دارای اسم های متنوع با گویشهای مختلف هستند. اما شاخه های اصلی همه آنها مشخص و آشناست.
خورشتهای ایرانی
خورشت یا خورش، غذایی کاملا اصیل و ایرانی است، که از ایران بتمام جهان رفته است . خورشتهای مختلف ایرانی تاریخچه ها مفصل و قدیمی دارند، و طرز تهیه آنها نیز مختلف، گاه ساده وراحت، گاه پیچده و سخت است. در هرصورت مواد اولیه هر خورشتی معمولا آب و گوشت و سبزیجات و حبوبات هستند، و معمولا با پلو خورده میشوند، و طرفداران بسیار زیادی در دنیا دارند.
انواع خورشت
خورشت قرمه سبزی، خورشت قیمه، خورشت بامیه، خورشت ریواس، خورشت فسنجان، خورشت ماست، خورشت گل کلم، خورشت کرفس، خورشت بادمجان، خورشت آلو و اسفناج، خورشت چغاله بادام، خورشت به، خورشت آلو مسما، خورشت کدو، خورشت تره، خورشت کنگر، خورشت گوجه سبز، خورشت انار، خورشت بوقلمون، خورشت اردک، خورشت باقلا، و دهها خورشت دیگر، که هر کدام در هر شهر و دیار کمی تغییر سلیقه در پخت دارند. #ارگ_ایران
پرسش از عموم: آیا شما به تاریخچه غذاهای اصیل ایرانی علاقمند هستید؟ یا فقط پختن و خوردن را دوست دارید؟
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
خاطره ای از کارگاههای موقت کاریم
حدود سی سال پیش سال 1371 در کمپ کوچک کاری سه نفری در جزیره ابوموسی مشغول کار بودیم، برای غذا برنج و وسایل پخت از شمال برده بودم، تا در آنجا با ماهی بخوریم. ماهی فروشی در جزیره نبود، اول شبها خودمان در کنار اسکله صید میکردیم. صبح یک روز در کمپ مشغول کار بودیم، یک کاپیتان لنج قطعه شکسته ای آورد، برایش جوش دادم. او هم رفت در مقابل برایم گوشت چرخ کرده آورد.
ظهر یکی از فرمانده آنجا برایمان لوبیا پلو آورد، و گفت شاید شما به غذا احتیاج داشته باشید. دید من چلوکباب روی ذغال چوب همان جنگل کوچک با برنچ درجه یک ایرانی درست کردم. خیلی تعجب کرد، لوبیا پلو با برنج خارجی و روغن نباتی! نه، در عوض ما چلوکباب کوبیده با برنج ایرانی و کره و گوجه و مفصل داریم. خلاصه او نیز لوبیا پلو را کنار گذاشت و با ما شروع به خوردن کرد. این ماجرا را برای خیلیها تعریف کردم، که در هر شرایط باید غذا خوب و سالم باشد، تا به عشق غذای ظهر و شب تمام روز عالی کار کرد، و سیری و سلامتی داشت.
تهیه غذای خوب و سالم خیلی راحت و ارزانتر است، باید تجربه ها را گفت. مثلاً در همان مسیر، قبل از اینکه کامیون بارمان را وارد لنج کنیم، تا به ابوموسی برویم، یک شیر ماهی بزرگ خریدم، تا 18 ساعت که در بارکش هستیم، غذای مناسب داشته باشیم. در آن بارکش دریایی دیدم گروههای دیگر تن ماهی خریده بودند، غذای ما با برنج خوب و ماهی تازه خیلی ارزانتر از غذاهای گروههای دیگر بود. #راویدسرا
پرسش از عموم: آیا شما در شرایط سخت از غذاهای بیرون و کارخانه ای استفاده میکنید، یا حداقل نان و پنیر و کره و میوه و سبزی میخورید؟
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
نام اصلی ابوموسی بوموسو
واژه فارسی "بوموسو" از دو بخش اصلی تشکیل شده است. بخش نخست این واژه بوم به معنی سرزمین است. بخش دوم آن "سُو" که همان سُوز یا سبز است. به این ترتیب ترکیب "بوم و سُو" نام اصلی و ایرانی این جزیره است، که معنی آن بوم سبز یا سرزمین سبز است.
جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک در طول تاریخ همیشه هویتی ایرانی داشته و خواهند داشت. یکی از راه های حفظ هویت ایرانی این جزایر پاسداشت نام های اصیل و ریشه دار ایرانی آنهاست، که نشان از حاکمیت همیشه ایرانی بر این جزایر و نفوذ زبان فارسی در این منطقه دارد.
جزیره بوموسو از خوش آب و هواترین مناطق خلیج فارس است، و انواع گیاهان و جانوران دریایی در ساحل آن به چشم میخورد، و از دیرباز دارای آب شیرین، کشتزار و مراتع خوب بود. نزد مردم بوشهر و بندر لنگه و دیگر شهرهای پارس تا چند دهه پیش به نام "گپ سبزو" به معنی سبزه زار بزرگ شناخته میشد. در اسناد تاریخی از آن با نام بوموو یاد کرده اند، که از دو بخش بوم و اوو یا آب تشکیل شده است. بنابراین شایسته است در نوشتههای پارسی، نام این جزیره را با توجه به ریشه ایرانی آن، "بوموسو" بنویسم و بخوانیم.
تُنب واژه پارسی
"تُنب" یا "تُمب"، واژه پارسی است، که در گویشهای محلی جنوب ایران شامل لهجههای لارستانی، بندری، تنگستانی و دشتستانی به معنای تپه و پشته یا تَل هستند. در خلیج فارس دو جزیره نام تُنب بر خود دارند، یکی تنب بزرگ و دیگری تنب کوچک. در گویش دریانوردان محلی این جزیره را "تمب گپ" نیز مینامند، که باز نشان از هویت ایرانی آن دارد. واژه "تنب" در ترکیب نام بسیاری از روستاهای بندرلنگه و بوشهر نیز به کار رفته است. #ارگ_ایران
پرسش از عموم: آیا شما ریشه نامهای مکانهای جغرافیایی دیگر را میدانید؟
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
سرو غذا در غذاخوری کارگاه کوچک
دستور و آموزش سرو غذا در شرایط قیمتی زیاد است، با گشتی در اینترنت به کلی از آن آموزشها دسترسی داریم. ولی درباره سرو غذا در غذاخوری کارگاه های کوچک، بویژه مناطق دور دست، هیچ مطلبی یافت نمیشود. معمولاً در اینقبیل کارگاهها، که میتواند یک محیط کاری متحرک مانند لوله کشی و جاده سازی و یا کشتی، و یا کارگاه ثابت صنعتی و ساختمانی باشد، بطور کلی یکسان هستند.
سرو غذا و مکملهای غذایی همراه غذا برای کارگاهها خیلی مهم است، برای آشپزی و دستور تهیه انواع غذا زیاد نوشته شده. ولی از مکملهای همراه غذا جهت تامین مواد لازم برای سلامتی نیروهای کاری، که خیلی مهمه و باید بخوبی دانست، کم نوشته شده. معمولاً غذاهای کارگاهی بیشتر گوشت و مرغ و برنج صنعتی همراه روغن نباتی است، که خوردن اینها بدون چاشنی های همراه بشدت ضرر دارد.
چاشنی های همراه غیر از چاشنی های پخت است، چاشنیهای همراه سرو غذا، ترشیجات و ماست و سبزیجات بویژه سیر و پیاز و گوجه فرنگی و سالاد هستند. حتمن باید به نیروها یادآوری کرد، همراه غذا بمقدار لازم و حتی کمی بیشتر چاشنی بخورند، و بجای نوشابه های رنگی از دوغ در صورت امکان غیر کارخانه ای میل شود. بعنوان دسر نیز حتمن از میوه استفاده شود، هر نوع میوه تازه فصل و در دسترس، و خوردن میوه های خشک مانند کشمش، و مغزها مانند گردو سفارش شود.
من همیشه در کارگاه خودم این موارد را رعایت میکردم، و در کارگاه های غیره هم گوشزد میکردم. میگفتم وظیفه آشپز کارگاهی تنها دادن لیست خرید برای مواد تهیه غذا نیست، بلکه باید لیست خرید اینقبیل مکملها همراه غذا را با دقت به موقعیت و موجود و لازم بودن بدهد. مخارج و زحمت این مکملها خوردنی خیلی کمتر از اصل غذاست، بهمین جهت دقت در این مورد برابر با سلامتی نیروهای زحمتکش میباشد، که اصل موفقیت کارگاه است. #راویدسرا
پرسش از عموم: آیا شما درباره تامین مقدار لازم ویتامینهای غذایی در شرایط محدود مطالعه دارید؟
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
انواع ترشی فراوان و ارزان
ایران یکی از کشورهای مهم تولید انواع ترشی است، قیمت ترشی های سنتی ایران هم خیلی ارزان است. تقریباً تمام خانه دارها بویژه قدیمیها، درست کردن ترشی را بلد هستند. در بسیاری موارد از مواد خام غذایی که زیاد میآید، ترشی درست میکنند. مانند بادمجان و گوجه و خیار و سیر و پیاز و خلاصه هر چه که زیاد میآید، یا در حال خراب شدن هستند، تبدیل به سرکه یا ترشی میکنند.
ساخت ترشی سریع هم راحت است، محصول مورد نظر را با آب و کمی سرکه جوشانده، سپس آبگیری و درون سرکه میریزیم چند ساعت بعد آماده خوردن است. مواد لازم و طرز تهیه برای تهیه ترشی مخلوط فوری یک روزه از اینترنت:
گوجه: ۱۰ عدد، ساقه کرفس: ۲۰۰ گرم، فلفل دلمهای رنگی (قرمز، سبز، زرد): از هر کدام ۱ عدد، بادمجان: ۲ عدد، هویج: ۱ عدد، خیار: ۲ عدد، گل کلم: یک چهارم یک گل کلم کوچک، سبزی خشک: (شامل ترخون، ریحان، گشنیز، نعناع): از هر کدام ۲ قاشق غذاخوری، سرکه قرمز: ۳ لیوان، نمک، فلفل، زردچوبه: از هر کدام ۱ قاشق غذا خوری، سیاه دانه: ۲ قاشق غذا خوری، ادویه کاری: ۱ قاشق غذا خوری.
توجه توجه: اگر یکی دو مورد کم و بیش بود زیاد سخت نگیریم، تفاوت زیادی در اصل نمیکند.
ابتدا سبزیجات را خوب بشویید، سپس کرفس، بادمجان، هویج، فلفل دلمهای، گل کلم و خیار را به صورت نگینی و خیلی ریز خرد کنید. همه سبزیجات خرد شده را داخل یک قابلمه بزرگ بریزید و آن را کنار بگذارید. در مرحله بعد گوجهها را خوب بشویید، و داخل یک قابلمه دیگر بریزید. قابلمه را تا نیمه آب کنید، و روی اجاق گاز بگذارید.
بعد از اینکه آب جوش آمد، شعله اجاق گاز را کم کنید تا گوجهها بپزند. وقتی گوجهها خوب پخته شدند، آنها را داخل یک کاسه بریزید. حالا سبزی خشک، ادویهها و سیاه دانه را به گوجه اضافه کنید و با گوشت کوب برقی یا دستگاه غذاساز چند دقیقه بزنید، تا گوجه کاملا پوره و با سبزی خشک و ادویهها مخلوط شود. سپس مخلوط گوجه را داخل قابلمه سبزیجات بریزید و سه لیوان سرکه را به آن اضافه کنید.
دوباره قابلمه را روی اجاق گاز بگذارید و حرارت را کم کنید. زمانی که ترشی حالت ریز جوش پیدا کرد، چند دقیقه بعد اجاق گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا ترشی از حرارت بیفتد. سپس ترشی را داخل شیشههای تمیز و خشک بریزید و درب شیشه را محکم ببندید. حالا ترشی مخلوط خوشمزه شما آماده است، که میتوانید روز بعد آن را همراه با غذا میل کنید.
نکاتی که باید در تهیه انواع ترشی رعایت کرد:
ترشی را در ظرف شیشهای بریزید، ظرفی که برای ترشی در نظر گرفتهاید، باید کاملاً تمیز و خشک باشد، در غیر این صورت ترشی کپک میزند. در ظرف را هم محکم ببندید تا هوا نکشد، اگر هوا بکشد، ترشی خراب میشود.
ترشی را حتماً در جای خنک به دور از نور خورشید و ترجیحاً در داخل یخچال نگهداری کنید. در ریختن ادویه ترشی و نمک زیاده روی نکنید. بعضیها در تهیه ترشی به قدری ادویه را زیاد میریزند که تمام مواد ترشی عطر و طعم اصلی خودشان را از دست میدهند.
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
خاطره ای از یک قهوهخانه
سال 1356 همیشه صبحانه را در خانه میخوردم، و بعد سر کار میرفتم، روزها کار و بعد از ظهرها درس و دانشگاه. یک روز صبحانه نخوردم و برای صبحانه به یک قهوه خانه نزدیک محل کار رفتم، و مطابق هر روز صبحانه در خانه، سفارش تخم مرغ نیمرو دادم. قهوهچی آدم میان سال خوشرویی بود، نیمرو مرا باب دلم همراه نان بربری تازه و پیاز آورد، و سفارش کرد حتمن نیمرو رو با پیاز بخورید، اگر پیاز نمیخواهید ترشی برایتان بیاورم.
نیمروی او خیلی خوشمزه بود و بسیار مزه داد، و یا خیلی جسبید، البته با پیاز خوردم. دیدم این قهوه چی به همه سفارش میکند تخم مرغ و گوشت را حتماً با پیاز یا ترشی و گوجه بخورید. از سفارش او بسیار خوش آمد، این سفارش بجای او به همه، و روی خوشش باعث شد مشتری هر روزاش شوم، و بجای صبحانه در خانه، هر روز نزد او بروم، حتی گاهی برای نهار هم پیش او میرفتم، که آبگوشتش بسیار خوب بود.
این شخص یک آشپز عالی و خاطره انگیز بیاد ماندنی بود. در واقع آشپز یا سر آشپز، یک کارکن تولید غذا نیست، یک حرفه هنری است، و باید این شغل را هنری دانست. اگر دقت کرده باشید شما هم تمایل دارید، به آشپزخانه های یک هنرمند غذایی بروید، نه فقط یک تولید کننده غذا. آشپز هنری همیشه غذاهای متنوع هنری درست میکند، و باعث شادی در هنگام صرف غذا میگردد، که بخش مهمی از سلامتی را شامل میشود. #راویدسرا
پرسش از عموم: آیا شما در کارتان هنرمند هستید، یا فقط انجام وظیفه حرفه ای میکنید؟
سنگ نگاره ای از تخت جمشید، عکس شماره 7398.
انسان گونه اجتماعی است، و در جامعه متشکل از حرفه های مختلف میتواند زندگی کند. بدین ترتیب از ابتدای پیدایش این گونه در زمین، #طبقات_اجتماعی هم پدید آمدند. همیشه تاریخ این طبقات سعی میکردند، تعریف برای #جایگاه_طبقاتی خود داشته باشند. #طبقات_بالا دست سعی در حفظ موقعیت خود داشتند، و #طبقات_پائین دست در تلاش برای بدست آوردن #جایگاه_بهتر – www.arq.ir/345
……………
@: غذاهای اصیل, غذاهای ایرانی, پذیرایی ایرانی, خاطرات غذایی, خورشتهای ایرانی.
#: #غذاهای_ایرانی.
…………
غذاهای اصیل ایرانی پذیرایی ایرانی
مستندهای مربوط
مستندهای بیشتر را در آپارات و نماشا لینک آن در ستون کناری ارگ ایران
* * * * * * * * * *
……………………….
توجه 1: اگر وبسایت ارگ ایران به هر علت و اتفاق، مسدود، حذف یا از دسترس خارج شد، در جستجوها بنویسید: تارنمای ارگ ایران، یا، فهرست مقالات انوش راوید، سپس صفحه اول و یا جدید ترین عکسها و مطالب ارگ ایران را بیابید.
توجه 2: جهت یافتن مطالب، یا پاسخ پرسش های خود، کلمات کلیدی را در جستجوهای ستون کناری ارگ ایران بنویسید، و مطالب را مطالعه نمایید، و در جهت دانش مربوطه این تارنما، با استراتژی مشخص یاریم نمایید.
توجه 3: مطالب وبسایت ارگ ایران، توسط ده ها وبلاگ و تارنمای دیگر، بصورت خودکار و یا دستی کپی پیس می شود، از این نظر هیچ مسئله ای نیست، و باعث خوشحالی من است. ولی عزیزان توجه داشته باشند، که حتماً جهت پیگیر و نظر نوشتن درباره مطالب، به ارگ ایران مراجعه نمایند.
ــ از نظرات شما عزیزان جهت پیشبرد اهداف ملی ایرانی در وبسایت بهره می برم، همچنین کپی برداری از مقالات و استفاده از آنها با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع، آزاد و باعث خوشحالی من است.
پرسشهای خود را ابتدا در جستجوی ارگ ایران بنویسید، به احتمال زیاد پاسخ خود را مییابید
جهت آینده ای بهتر دیدگاه خود را بنویسید، و در گفتگوهای تاریخی و جغرافیایی و اجتماعی شرکت کنید.
برای دریافت منبع مورد نظر نوشته ها، در بخش نظرات زیر برگه مورد نظر پیام بگذارید.