شهرستان تورفان سینکیانگ کشور چین یکی از نقاط مهم در جهان است که رابطه زیادی با تاریخ ایران باستان دارد، و باید درباره آن کار و پژوهش انجام شود.
شهرستان تورفان سینکیانگ کشور چین
تصویر آثار تاریخی شهرستان تورفان سینکیانگ چین، عکس شماره ۳۶۶۷.
لوگو تاریخمند و اندیشه ورز باشید، عکس شماره ۳۶۶۷.
برگه 1241 پیوست لینک زیر است:
شهرستان تورفان سینکیانگ کشور چین
شهرستان تورفان سینکیانگ چین
تورفان یا تُرفان یا طُرفان شهری واحهای و مرکز ولایت تورفان در شرق ناحیه خودگردان سینکیانگ، در کشور چین است. در آمار غیر رسمی جمعیت تورفان حدود یک میلیون نفر است.
ناحیه تورفان از زمانهای قدیم هم از جهت اینکه واسطه داد و ستد بین چین و مغرب بود، و هم از لحاظ سیاسی اهمیت داشت.
در دوران پیشا تاریخ، ساکنان تورفان و شهرهایی دیگر منطقه مانند لولان و کوچه، از قوم ایرانی تُخار بودند.
هزاره اول میلادی ناحیه تورفان مرکز تمدن پرقدرتی بود، عناصر و آثار ایرانی در آن بفراوانی کشف شده است. در منابع چینی نام تورفان (بصورت تولوفن) اول بار در سال ۱۳۷۷م، و در منابع فارسی گویا اول بار در حدودالعالم (بصورت تصحیف شده طفقان) و نیز بعدها در جامعالتواریخ رشیدی ذکر شده است.
تورفان از زمان باستان تا پایان سدههای میانی، میان چین و غرب و ایران، مبادله تجاری و فرهنگی برقرار میکرد. اسلامی شدن جمعیت این شهر و منطقه، بر خلاف بیشتر بخشهای دیگر دارالاسلام، بعدها و بتدریج از پایان سده چهاردهم میلادی تا اوایل سده شانزدهم میلادی صورت گرفت.
دوره کوتاهی از سده شانزدهم میلادی و اوایل سده هفدهم میلادی و دوره کوتاهتری در سده نوزدهم میلادی، تورفان اسلامی زیر سیطره غیر مسلمانها، نخست جونغارهای بودایی و پس از آن چینیها، بود. این منطقه برای متن شناسان اهمیت ویژهای دارد، زیرا باستان شناسان کشورهای گوناگون، به ویژه آلمان متنهای ایرانی باستان را در آنجا یافتند.
تصویر دو برگ از طومارهای مکشوفه تورفان، عکس شماره ۸۸۸۷.
شهرستان تورفان سینکیانگ کشور چین
طومارهای مکشوفه تورفان
تعداد زیادی از کتابها و نوشتهها به این زبان با خط اویغوری در دست است. در اواخر قرن نوزده میلادی تعداد زیادی از کتابهای مانوی به خط و زبان اویغوری از غار "بزکلیک" (Bazaklik) در نزدیکی شهر تورفان کشف شد.
قضیه چنین است که در صحرای گوبی یا گبی در آسیای مرکزی چندین شهر تمام در نتیجه توفان زیر شن رفت، و مردم آن شهرها سرزمین خود را رها کرده، و از آن جا رفتند و خانههای ایشان هم چنان در زیر شن ماند.
از اواخر قرن نوزدهم میلادی برخی از مسافران متوجه شدند، کاغذ پارههایی که خطوطی روی آنهاست، از زیر شنها بیرون میآید. بومیان برخی از آنها را به جای شیشه در و پنجره به کار میبردند. انجمن جغرافیایی سن پترزبورگ از سال ۱۸۹۳ تا ۱۸۹۵ در آن جا حفاری علمی کرد. سه سال دکتر کلمنتز فرستاده فرهنگستان علوم روسیه دنباله کار را گرفت، و سپس چند تن دیگر از دانشمندان روسی در آن جا کار کردند.
جایی که در آن حفاری کردند، در شمال تورفان یعنی در جایگاه شهری است، که پیش تر به آن کوشان میگفتند، و مردم محلی به آن خوچو و مردم چین به آن کائو چانگ میگفتند.
ــ کوشان = کاشان = سرزمین کاسی یا کاسپین.
پس از چندی دولت آلمان دستهای از دانشمندان خود را سه بار پی در پی به آن جا فرستاد. در ۱۹۰۲ هیئتی به ریاست گرونودل با اعانه فرهنگستان علوم مونیخ، در سال ۱۹۰۴ هیئت دیگری به ریاست فن لو کوک به سرپرستی فرهنگستان برلین، و در ۱۹۰۵ هیئت سومی به ریاست گرونودل و عضویت فن لو کوک به آن جا رفتند.
سرانجام هیئت دیگری از فرانسه به ریاست پول پلیو مأمور این کار شد، و نتایج مهمتری به دست آمد. از آن جمله در غاری در دونهوانگ (تون هوانگ) یک جایگاه پنهانی کشف کردند، و طومارهای خطی بسیار گران بها در آن جا یافتند، که اکنون در کتابخانه پاریس است.
در میان اسنادی که به دست آمده تعدادی متون مانوی است، که کارل زالمان دانشمند مشهور روسی، و مولر دانشمند آلمانی متون زبان فارسی آن و رادلف دانشمند روسی و فن لو کوک دانشمند آلمانی متون ترکی آنها را با رنج فراوان خواندهاند.
در میان متنهای ترکی کتابی درباره اعتراف به گناه در دین مانی است، که باستانشناس معروف مجار اورل استاین، که بیش تر در هندوستان میزیسته به دست آورده است. طومارهایی که در دونهوانگ به دست آوردهاند، مسافران اروپایی نتوانستهاند با خود ببرند، و دولت چین آنها را به پکن برد، و در کتابخانه مخصوصی که در آن جا ترتیب داده گذارده است.
در میان آنها یک طومار بزرگ نسبتاً کامل است، دانشمندان فرانسوی شاوان و پلیو پی بردهاند، که این طومار یکی از کتابهای مانوی است، و تفسیر آنها در مجله آسیایی پاریس منتشر کردهاند. اسناد دیگری به زبانهای پارسی باستان و سغدی و چینی است.
توجه و مهم: ایرانیان که برای مسافرت به کشورهای مختلف می روید، لطف کنید کمی از آن وقت گرانبها را در موزه ها و آثار تاریخی صرف کنید و گزارش و عکس و فیلم در اینترنت منتشر نمایید.
برچسبها: شهرستان تورفان، تورفان سینکیانگ، سینکیانگ چین، طومارهای تورفان، غار بزکلیک، دیدنیهای تورفان.
……………..
شهرستان تورفان سینکیانگ کشور چین
مستندهای مربوط
مستندهای بیشتر را در آپارات وبسایت ارگ ایران ببینید، لینک آن در ستون کناری
……………………….
توجه ۱: اگر وبسایت ارگ ایران به هر علت و اتفاق، مسدود، حذف یا از دسترس خارج شد، در جستجوها بنویسید: وبلاگ انوش راوید، یا، فهرست مقالات انوش راوید، سپس صفحه اول و یا جدید ترین لیست وبسایت و عکسها و مطالب را بیابید. از نظرات شما عزیزان جهت پیشبرد اهداف ملی ایرانی در وبسایت بهره می برم، همچنین کپی برداری از مقالات و استفاده از آنها با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع، آزاد و باعث خوشحالی من است.
توجه ۲: جهت یافتن مطالب، یا پاسخ پرسش های خود، کلمات کلیدی را در جستجو های ستون کناری ارگ ایران بنویسید، و مطالب را مطالعه نمایید. در جهت دانش مربوطه وبلاگم، با استراتژی مشخص یاریم نمایید.
توجه ۳: مطالب وبسایت ارگ ایران، توسط ده ها وبلاگ و تارنمای دیگر، بصورت خودکار و یا دستی کپی پیس می شود، از این نظر هیچ مسئله ای نیست، و باعث خوشحالی من است. ولی عزیزان توجه داشته باشند، که حتماً جهت پیگیر و نظر نوشتن درباره مطالب، به ارگ ایران مراجعه نمایند.
. . جهت آینده ای بهتر دیدگاه خود را بیان کنید، و در گفتگو های تاریخی شرکت کنید . .
باسلام خدمت راوید گرامی
جناب راوید به طور صریح بفرمائید چرا نام استان چین یا هند را از تاریخ ایران پاک کردند بخصوص در دوره دوره صفویان؟
درود، بنظرم این را باید از تاریخ نویسی یهودی و استعماری پرسید، چون پاسخ نمدهند نیاز است این پاسخ را در همین تارنما یافت.